På Holmströms Rör är vägen från idé till beslut kort. När nuvarande ledning, med Jonny Persson och Johan Bertilsson i spetsen, tog över företaget 2007 inleddes en ny epok för det ”lilla företaget” med det stora rörläggerikunnandet.

Holmströms Rör grundades redan 1932. De har sin bas i ett grått tegelhus i två plan, på Gustavslund i Helsingborg. I byggnaden som är arbetsplats för ett 20-tal av bolagets 73 medarbetare finns såväl kontor som verkstad och lager. En av företagets framgångsfaktorer är enligt Teodor Hartman, projektledare, att vägen mellan idé och beslut är väldigt kort.

– Om vi har en fråga eller behöver bolla något promenerar vi bort till cheferna. Oftast tar det någon minut, sen har vi ett beslut och kan fortsätta framåt, säger Teodor Hartman.

Holmströms Rör bedriver sin verksamhet i tre bolag: Holmströms Rör, Holmströms Rör Ängelholm, båda med bas i Helsingborg, samt Holmströms Rör sydväst, i Malmö. Företagen arbetar i nära varandra, vilket också är en av orsakerna till att verksamheten går så bra.

Förändring som gav framgång

Men om vi backar bandet så var det inte lika lätt på Holmströms Rör. I slutet av 2010-talet arbetade Jonny Persson, Johan Bertilsson och resten av gänget nästan jämt. Det gick bra för företaget, men den höga arbetsbelastningen gjorde situationen ohållbar.

– Vi behövde förändra något och såg oss om efter seriösa, kompetenta företagsledare som ville driva bolaget tillsammans med oss. Holmströms Rör delades upp i tre bolag. Det var precis när covid-19-pandemin slog till. Sedan dess har vi mer än fördubblat antalet anställda och ökat vår omsättning rejält, berättar Jonny Persson.

Alltid till tjänst

Framgångarna i dag tror han beror på den gedigna rörläggarkompetens som finns på företaget. Av samtliga anställda är det bara några få som inte har inlett sin yrkesbana som rörläggare. Utöver ett stort kunnande ser bolaget bredden som sin främsta styrka. Holmströms Rör står till tjänst, oavsett om det gäller ett timslångt uppdrag i privatbostad, eller ett stort industribyggnadsprojekt.

– Ett bra exempel är Foodhills (gamla Findus) där vi visade att vi behärskar hela spektret, från ”styren” till sista komponent, säger Teodor Hartman.

God gemenskap och korta beslutsvägar

En annan viktig framgångsfaktor är den goda gemenskapen mellan medarbetarna. På huvudkontoret i Helsingborg umgås de dagligen över frukost och lunch. Att verkligen lära känna och lita på varandra är viktiga principer för bolaget. Även i expansiva tider har Holmströms Rör satt stort värde på sin identitet som det lilla företaget med korta beslutsvägar. När Currentum visade intresse var det därför helt avgörande att verksamheten får drivas vidare på samma sätt som tidigare.

Annika Mortensen, regionchef för Currentum Syd, poängterar vikten av att de verksamhetsdrivande bolagen är självständiga, och hur glad hon är över att ha med Holmströms Rör i Currentumfamiljen.

– Matchningen mellan Holmströms Rörs önskemål och Currentums förvärvsmodell är klockren. Med hela gruppen i ryggen blir Holmströms Rör ännu starkare, samtidigt som de fortsätter att sköta sin verksamhet på samma framgångsrika sätt som de alltid har gjort. Vi är väldigt glada över att få välkomna Holmströms Rör till familjen, säger Annika Mortensen.

Fler nyheter

Här kan du läsa fler tidigare artiklar om Currentum.